Fico: Boje na Dukle sú silným ohnivkom v reťazci slovenského sebavedomia

06.10.2006 Svidník

Dukelský priesmyk/Svidník 6. októbra (TASR) - Karpatsko – dukliansku operáciu (KDO) považuje predseda vlády SR Robert Fico za silné ohnivko v reťazci s...
Dukelský priesmyk/Svidník 6. októbra (TASR) - Karpatsko – dukliansku operáciu (KDO) považuje predseda vlády SR Robert Fico za silné ohnivko v reťazci slovenského sebavedomia. Povedal to vo svojom príhovore k účastníkom dnešnej pietnej spomienky pri príležitosti Dňa obetí Dukly v areáli Pamätníka československým vojakom v Dukelskom priesmyku v okrese Svidník.

\"Históriu možno hodnotiť kriticky, ale Slovensko potrebuje zaľudnené svoje dejiny. A boje na Dukle na jeseň 1944 dávajú dostatok podkladov, \" poznamenal premiér. Veľkú vďačnosť vyjadril žijúcim príslušníkom 1. československého armádneho zboru v ZSSR, ktorí sa zúčastnili na vojenskej operácii v Karpatoch. V jej dôsledku začalo oslobodzovanie Československa. Podľa Fica ich treba oceniť za to, že našli odvahu \"slúžiť myšlienke slobody a demokracie\".
Predseda vlády prisľúbil, že jeho kabinet nemá krátku pamäť a bude si udalosti z rokov 1944 - 1945 pripomínať \"vždy tak, ako sa patrí\".
Príslušníci čestnej stráže počas dnešnej pietnej slávnosti položili ako prvý veniec od prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Okrem Fica vzdali hold bojovníkom Dukly ministri Robert Kaliňák, František Kašický a Ľubomír Vážny, viacerí poslanci Národnej rady SR, predstavitelia slovenskej i českej armády, zástupcovia diplomatických misií Ruska, Ukrajiny, Poľska v SR, predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB), vojnoví veteráni z Česka a Poľska.
Minister obrany Kašický konštatoval, že povinnosťou jeho rezortu je postarať sa o vojnových veteránov tak, ako to predpokladá programové vyhlásenie vlády.
Predseda Ústrednej rady SZPB Karol Pitka povedal, že i napriek zaznávaniu KDO v predošlých rokoch vojaci armádneho zboru sa veľmi zodpovedne zhostili dvoch zásadných úloh - pomôcť Slovenskému národnému povstaniu (SNP) a začať oslobodzovanie Československa. Vyzval historikov, aby ďalej objektívne odkrývali pravdu o druhej svetovej vojne, o SNP a o KDO.
Podobné pietne akty - už bez premiérovej účasti - sa konali dnes ešte vo Svidníku, a to pri soche veliteľa 1. čs. armádneho zboru a bývalého prezidenta ČSSR Ludvíka Svobodu a pri Pomníku červenoarmejcom.
 

Vyberte región